De Nieuwe Hollandse Waterlinie: het grootste geheim van Nederland!

08 June 2018

Middenin het landschap duiken ze plots voor je op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met dijken, sluizen, kanalen en bunkers (meer dan 600) vormen zij een ingenieus systeem dat Nederland in oorlogstijd moest beschermen tegen vijandelijke troepen. Met een laagje water van ongeveer vijftig centimeter sloegen ze twee vliegen in één klap: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en voor boten te ondiep om doorheen te varen. Dit gebied, van maar liefst 85 kilometer lang, ligt verscholen in het landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd.

 

De Plofsluis

Een bijzonder onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is de Plofsluis. De sluis is een gigantisch betonnen bouwwerk boven het Amsterdam-Rijnkanaal, misschien wel de interessantste bak beton in Nederland! Deze sluis was oorspronkelijk gevuld met 40.000 ton zand en grind. Bij oorlogsdreiging kon de bodem worden opgeblazen, waardoor het puin in het water zou vallen. Hierdoor kon de vijand het gebied niet betreden. Deze actie was slechts eenmalig mogelijk, maar is nooit daadwerkelijk uitgevoerd. Wat zou dat een geweldig spektakel geweest moeten zijn!

‘Ploffende’ ideeën

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Over een paar jaar hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst te staan. Rijkswaterstaat is eigenaar van de Plofsluis en van het Amsterdam-Rijnkanaal. Samen met de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein willen ze de bijzondere historie van deze sluis in de Nieuwe Hollandse Waterlinie zichtbaar maken voor een breed publiek.
We zijn dus specifiek op zoek naar ideeën die, met een relatief kleine aanpassing of toevoeging, een groot effect hebben! Denk je ook dat deze plek enorme potentie heeft? Hoe zouden we deze bijzondere geschiedenisop deze plek kunnen vertellen of laten zien?

 

Meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Kijk op nieuwehollandsewaterlinie.nl
 

 

Blijf op de hoogte van de laatste updates!