Inspiratie: Hoe verzin ik een goed idee?

14 May 2018

Emmy Kool (28) werkt bij Jonge Honden. Als Jonge Hond wil zij graag verrassen. Haar werk bestaat voor een groot deel uit brainstormen om tot nieuwe ideeën te komen. Ook voor haar is het niet altijd makkelijk, ideeën komen niet vanzelf. Uitspreken wat zich allemaal in haar hoofd afspeelde, bleek voor haar de gouden vondst. Ze helpt jou graag een stapje verder met haar ervaring en schreef speciaal voor Utrecht Wereldberoemd een aantal tips op! 

Drie tips om tot innovatieve ideeën te komen:

  1. Maak ruimte om creatief te worden. Plan een uur vrij in je agenda, leg je telefoon weg en zorg dat koffie en koekjes binnen handbereik staan.
  2. Wees niet te streng voor jezelf. Als je weerstand voelt, schrijf dan eerst je gedachten op die je tegenhouden om je geest de vrije loop te laten. In mijn geval helpt het nog meer om het hardop uit te spreken, dus je kunt er ook voor kiezen om iemand te vragen je praatpaal te zijn.
  3. Uit onderzoek blijkt dat je het beste eerst zelf na kunt denken voor je met een groep gaat brainstormen. Mensen zijn namelijk geneigd om te zoeken naar de punten waarover ze het eens zijn, terwijl je juist out-of-the-box wil gaan. Schrijf dus eerst je eigen gedachten op, voor je ze met elkaar deelt. Je kunt ook “huiswerk” meegeven, zodat mensen voorafgaand aan de brainstorm alvast hun ideeën op een rijtje zetten.

Ligt het basisidee er? Dan zet Emmy de volgende drie stappen:

  1. Verzamel alle informatie die je nodig denkt te hebben
  2. Zorg dat je iedereen spreekt die nuttige input kan geven of nieuwe inzichten kan verschaffen
  3. Stop alle ingrediënten in een pannetje in je hoofd en laat het even sudderen. Emmy heeft vaak de beste ingevingen als ze er niet zo erg mee bezig is. "Bijvoorbeeld onder de douche, op de fiets of net voor ik in slaap val. Ik heb dan ook altijd een schrijfblok op het nachtkastje liggen.
    Tip: Schrijf ieder idee op en denk nooit: ‘dat onthoud ik wel’. De keren dat ik mezelf voor m’n kop heb geslagen omdat ik het me niet meer kon herinneren zijn inmiddels op vele handen te tellen. Zoals Theo Maassen ooit zei: “Op dat moment denk je dat het echt briljant is en dan lees ik het de volgende dag en dan blijkt het vaak geniaal te zijn.”

Heb je een of meerdere veelbelovende gedachten uitgewerkt? Toets je concept dan bij anderen: kun je hen enthousiast maken? De kritische vragen die je moet beantwoorden zorgen dat je idee nog beter wordt. Ga echter niet te vroeg over op deze “toets-fase”, want goede ideeën hebben tijd nodig. Worden ze te vroeg afgeschoten, dan belanden ook de kleine diamantjes misschien onverhoopt in de vuilnisbak.

Als een van je concepten de test heeft doorstaan, is het tijd om deze tot uitvoer te brengen. Organiseer dat festival waar je al jaren van droomt, begin een webshop met je lievelings kinderspeelgoed of stuur je inzending voor de prijsvraag in! Wie weet wat de toekomst je brengt…

Blijf op de hoogte van de laatste updates!